UncategorizedVilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla  

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

När en otrohet kommer fram utlöser det vanligtvis en stark krisreaktion, då främst hos den som blivit bedragen. Symtomen liknar dem som förekommer vid traumatiska händelser. För detta kan vara en väldigt traumatisk händelse för den utsatte. 

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Reaktionerna pågår ofta intensivt i början och ibland kan de komma och gå under flera års tid. 

Den som blivit bedragen reagerar ofta efter att det kommit fram med en eller flera av följande fem krisreaktioner. Flashbacks, tvångsmässighet, känslomässig avstängning, ilska och hyperkänslighet. 

Dessa reaktioner kan förekomma samtidigt, de behöver inte komma i någon speciell ordning heller.

Jag kommer här i texten att beskriva mer ingående de olika reaktionerna som kan komma fram när man upptäckt att man blivit bedragen. 

Vad menas med tvångsmässighet?

Det kan yttra sig genom att man inte kan släppa tankarna kring otroheten.  Man söker svar på vad som hände och vänder och vrider på allt. Vilka lögner finns kvar? Obesvarade frågor. Man blir mer eller mindre fixerad vid inre bilder och går i tankarna tillbaka till saker som hänt och försöker få ihop allt. 

Man konfronterar sin partner gång på gång och söker svar på allt.

Vad menas med flashbacks?

Flashbacks är ofrivilliga, mer eller mindre intensiva och obehagliga inre minnesbilder omkring otroheten. Dessa kan komma helt utan förvarning och kan yttra sig som ångestattacker, andningsproblem, svimningskänsla, ökad hjärtverksamhet och illamående. 

Det som kan utlösa detta är tex om man kör förbi en plats där man vet att de träffades. Om man ser den tredje personen på stan. Om ens partner uppträder avvikande. Eller annat som kan förknippas med otroheten.

När man upplever en flashback behöver man försöka ha i bakhuvudet att det är en tillfällig reaktion och att den kommer att gå över. Det man kan göra i den akuta situationen är att sätta sig ner, andas långsamt och försöka tala lugnande till sig själv tills obehaget börjar ebba ut.

Om man upplever att dessa flashbacks inte ger med sig med tiden och bara blir fler så kan man tänka på att söka professionell hjälp för att ta sig över det. 

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla
Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Vad menas med känslomässig avstängning?

Det kan vara att man helt slutar kommunicera med sin partner, man stänger in sig och träffar inte familj och vänner. Man visar inga eller väldigt få känslor för det som har hänt och vill inte tala om det. Ibland kan det handla om att man förtränger otroheten för att komma undan de jobbiga känslorna som det för med sig. Men detta är ofta omöjligt i längden. 

Det kommer att bli lättare när man väl börjar acceptera det som hänt. 

Vad menas med hyperkänslig?

Både nära inpå och långt efter en otrohet kan man vara väldigt känslig på signaler som påminner om signalerna från otrohets tiden. Detta är helt normalt och det bästa man kan göra är att acceptera sin känslighet. Är man kvar med sin partner så är det bra om man kan prata med honom/henne om de känslorna. Annars kan man vända sig till någon annan man har en nära relation med. På så vis sjunker de lättare undan och man kan komma framåt.

Vad menas med ilska?

Ilska vet nog de flesta vad det betyder. Efter att en otrohet kommit fram kan man känna en väldig ilska som kan komma fram när man minst anar det. Det behöver inte vara något speciellt som händer utan det kan bara komma. 

Och man ska få känna ilska men man måste försöka kontrollera den. Det kan vara svårt när den väl tränger fram men det är viktigt att den inte får ta över.

//Lisa Karlsson

Annons för Bubbleroom. Här kan man hitta det mesta inom mode till alla tillfällen. Ett av mina favorit ställen att shoppa kläder på nätet!

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

Vilka reaktioner kan en otrohet framkalla

http://www.minarelationer.se/vad-vi-erbjuder/

close

Missa inte nya inlägg!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

close

Missa inte nya inlägg!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

5 Kommentarer

 • David

  Min bästa kompis blev bedragen och jag såg vad de gjorde mot henne:(

 • L

  Som jag känner igen mig!

 • Fia

  Känner igen det!

 • K

  Vill aldrig behöva uppleva detta. Därför lever jag ensam!

 • Åsa

  Jag känner igen mig mycket i detta efter jag fick reda på att min man bedragit mig med en annan kvinna

Posta en kommentar

Have a question?